Site Overlay

Mortens Aften og Juleand

Her kommer lige et par tips til din julemiddag.

Langtids stegt Juleanden, sauce og klassik ris alamande.

Ingredienser:
3,3 Kg and. Husk pris og kvalitet hænger generelt sammen 😀
2-3 Æbler – Jeg brugte nogle fra haven….
2-3 rødløg
350 g svesker
Salt

Til saucen
1 Snittet stort løg.
2 store gulerødder.
5 laverublade.
2 fed hvidløg
3 stænger bladselleri.
1 tsk peberkorn
3 dl rødvin.
salt og peber
1 L vand
En skvis olie
Ribsgele
Citron

Et stk and på 3,3 kg ca.
Vælg en der har haft et godt liv, dem der er billig er typisk dem med mest fedt på, det vil sige at der ikke er så meget kød når anden er færdig. Pris og kvalitet hænger generelt sammen. 🙂

Start med at tage indmaden ud, skyl og rens anden grundig.
Husk at gemme indmaden.

Nu skal anden klargøres.
Start med at fjerne vinger.
Husk at gemme dem.

Halsen fjernes.
Husk at gemme

Fjern gumpen mm.
Husk at gemme det.

Så er anden klargjort.

Æbler fra haven, løg og svesker til fyld

Klar til at fylde i anden, hvis du ønsker at servere fyldet,
så skræl æbleren samt fjern kernehuset.

Nu skal anden fyldes, men inden da salt den grundig indvendig.

wupti – mmmm.
Husk at give anden salt inden den skal i ovnen.

Så til sauce. Her gør jeg som følgen:

1 Snittet stort løg.
2 store gulerødder.
5 laverublade.
2 fed hvidløg
3 stænger bladselleri.
1 tsk peberkorn
3 dl rødvin.
salt og peber
1 L Vand
En skvis olie
Ribsgele
Citron

Andesovs – Fremgangs måde

  1. Rengør alle grøntsagerne og skær dem ud i mindre stykker
  2. Læg grøntsagerne i en bradepande sammen med indmaden fra anden
  3. Giv den en grundig omgang salt og peber og hæld et par fuldvoksne skvæt olie eller andefedt plus rødvin over
  4. Sæt bradepanden i ovnen under anden
  5. Efter et par timer tid hælder du vand ved og lader det være
  6. Når din and er færdig tager du også bradepanden ud og hælder alt indholdet fra bradepanden ned i en si over en gryde
  7. Sørg for at skrabe alt af bradepanden og mas det godt igennem sien
  8. Nu koger du massen godt ind til den har en passende konsistens, det tager ca. 30 minutter, samtidig med, at du skummer fedt og urenheder fra undervejs.
  9. Herefter smager du til med salt og peber og justerer evt. med MEGET lidt citron og ribsgele og så er din sovs faktisk klar – jævn den af. (smag evt. til med Oscar ande boullion)
  10. Er du en gris, giver du den naturligvis lige et skud fløde, men det behøvede min mormors sovs nu aldrig

Nu er anden klar til at komme i ovnen i 4,5 timer ved 130 grader.
(OBS er du tidspresset kan du skrue op på 140 grader og anden er færdig når den rammer kernetemperatur på 75 grader)

Efter en timers tid hælder du 1 L vand i bradepanden til sovsen!

Bemærk: Brug varmluft hvis du har flere ænder – ellers almindelig ovn.

Glem ikke hygge, tag et par glas vin imens du er i køkkenet!! 😃

Efter 4 timer i ovnen, nu skal anden køles ned og så kan du skære den ud d. 24/12.
Se filmen længe nede hvordan du skære den ud.

Opvarmning af anden d. 24/12.

Anden er nu parteret og ligger i et fad der kan komme i ovnen.
Ovnen varmes op til 220 grader. man kan evt. kombinere det med ovngrill…
Anden pensels med lidt ande fedt inden den kommer i ovnen..
Anden sættes i ovnen i 10 min ca, kødet skal blot lunes/varmes op. 

Her er en vejledning for udskæring af anden, når den er kølet af.
Personligt steget jeg anden d. 23/12 og skære den ud den 24/12.

Så er det tid til risalamande!!!

Ris a la mande
til 8 personer ca.

2,5 dl grødris
2,5 dl vand.

Koges op.
Tilføres 1 L sødmælk
75 gram sukker
1 stang vanilje.

Så snart det koger, skru ned og lig låg på gryden.
Husk at røre løbene til grøden har en passende konsistens.

Sæt nu grøden på køl.
Drys den med lidt sukker på toppen så kommer der ikke en hinde på grøden.

Når grøden er kold piskes en 1/2 L fløde som vendes i den kolde grød. Samt hakket mandler.

Glædelig jul