Her kommer lige et par tips til din julemiddag.
Langtids stegt Juleanden, sauce og klassik ris alamande.
Ingredienser:
Til anden:
– 3,5 kg and (vælg en and af god kvalitet – det kan smages!)
– 2-3 æbler (fx fra haven)
– 2-3 rødløg
– 300 g svesker
– 5 kviste timian
– 3-4 skiver smør
– Salt
Til saucen:
– 1 stort løg, snittet
– 2 store gulerødder
– 5 laurbærblade
– 2 fed hvidløg
– 3 stængler bladselleri
– 1 tsk peberkorn
– 3 dl rødvin
– 1 liter vand
– Ribsgelé
– Citron
– Salt og peber
– En skvæt olie
– 1 stk. Oscar anden fond.
Til risalamande (8-10 personer):
– 2,5 dl grødris
– 2,5 dl vand
– 1 liter sødmælk
– 75 g sukker
– 1-2 vaniljestang (personligt er jeg vil med vanilje og giver den 2 :D)
– 100 g smuttede og hakkede mandler
– ½ liter fløde
Langtidsstegt and
Forbered anden:
– Tag indmaden ud, og skyl anden grundigt indvendigt og udvendigt.
– Skær vinger, hals og gump af – gem disse dele til saucen.
(se billeder længere nede)
Klargør fyldet:
– Skær æbler og rødløg i både. Hvis du vil servere fyldet, kan du skrælle æblerne og fjerne kernehuset.
– Bland æbler, rødløg, svesker og timian til fyld.
(se billeder længere nede)
Fyld og salt anden:
– Drys rigeligt med salt indvendigt i anden, og fyld den med blandingen.
– Alt efter temperament kan man lukke åbningen med kødnåle eller køkkensnor, jeg gør det ikke 😉
– Gnid anden med salt på ydersiden og top med lidt smør.
Stegning:
– Læg anden på en rist over bradepande eller fadet med grøntsagsbunden.
– Forvarm ovnen til 130°C (alm. ovn) – (varmluft, hvis du tilbereder flere ænder).
– Steg anden i ca. 4 timer, og 30 min (75 min pr kg.), eller til kernetemperaturen er 70-75°C ved bryst og lår.
– Undervejs i stegningen kan du hælde noget af det smeltede andefedt/stegesky over stegen – det hjælper til at stegen ikke bliver tør, samt giver farve og et lækkert, sprødt skind.
Grøntsagsbund som skal bruges til sauce:
– Skær løg, gulerødder, hvidløg og bladselleri i grove stykker.
– Læg grøntsagerne i bradepanden sammen med andens indmad og afskårne dele (vinger, hals, gump).
– Tilsæt olie, rødvin, salt og peber.
– Efter 2 timer hældes 1 liter vand i bradepanden eller fadet.
– Når anden er færdig, sigtes indholdet fra bradepanden gennem en si ned i en gryde. Sørg for at skrabe alt godt ud af bradepanden.
Opbevaring og opvarmning:
– Steg anden d. 23/12, og lad den køle af, inden du skærer den ud. (se film ang. udskæringen længere nede)
– På selve dagen lægges det udskåret kødet i et ovnfast fad, pensles med andefedt og lunes i ovnen ved 220°C i ca. 10 minutter. Brug evt. grillfunktion de sidste par minutter.
Andesauce
Indkogning og smag:
– Kog væsken ind, til den har en passende konsistens (ca. 20-30 minutter).
– Skum fedtet fra undervejs.
– Smag saucen til med salt, peber, lidt citron og ribsgelé. Hvis ønsket, kan du jævne saucen.
– Og har du lidt fløde tager den ikke skade af dette 😉
– Skulle den mangle lidt ”kraft” så giv den et skivs Oscar anden fond.
Serveringstip
– Gør madlavningen hyggelig – nyd et glas vin imens! 🎄
– Servér anden med den lækre sauce og risalamande som en perfekt afslutning på middagen.
**Glædelig jul!** 🎅✨
Så er det tid til risalamande!!!