Her kommer lige et par tips til din julemiddag.

Langtids stegt Juleanden, sauce og klassik ris alamande.
Ingredienser:
3,4 Kg and. Husk pris og kvalitet hænger generelt sammen 😀
2-3 Æbler – Jeg brugte nogle fra haven….
2-3 rødløg
350 g svesker
Salt
Til saucen
1 Snittet stort løg.
2 store gulerødder.
5 laverbær blade.
2 fed hvidløg
3 stænger bladselleri.
1 tsk peberkorn
3 dl rødvin.
salt og peber
1 L vand
En skvis olie
Ribsgelé
Citron

Vælg en der har haft et godt liv, dem der er billig er typisk dem med mest fedt på, det vil sige at der ikke er så meget kød når anden er færdig. Pris og kvalitet hænger generelt sammen. 🙂

Husk at gemme indmaden.

Start med at fjerne vinger.
Husk at gemme dem.

Husk at gemme

Husk at gemme det.



så skræl æbleren samt fjern kernehuset.


Husk at give anden salt inden den skal i ovnen.

Så til sauce. Her gør jeg som følgen:
1 Snittet stort løg.
2 store gulerødder.
5 laverublade.
2 fed hvidløg
3 stænger bladselleri.
1 tsk peberkorn
3 dl rødvin.
salt og peber
1 L Vand
En skvis olie
Ribsgele
Citron
Andesovs – Fremgangs måde
- Rengør alle grøntsagerne og skær dem ud i mindre stykker
- Læg grøntsagerne i en bradepande sammen med indmaden fra anden
- Giv den en grundig omgang salt og peber og hæld et par fuldvoksne skvæt olie eller andefedt plus rødvin over
- Sæt bradepanden i ovnen under anden
- Efter et par timer tid hælder du vand ved og lader det være
- Når din and er færdig tager du også bradepanden ud og hælder alt indholdet fra bradepanden ned i en si over en gryde
- Sørg for at skrabe alt af bradepanden og mas det godt igennem sien
- Nu koger du massen godt ind til den har en passende konsistens, det tager ca. 20-30 minutter, samtidig med, at du skummer fedt og urenheder fra undervejs.
- Herefter smager du til med salt og peber og justerer evt. med MEGET lidt citron og ribsgelé og så er din sovs faktisk klar – jævn den af. (smag evt. til med Oscar ande boullion)
- Er du en gris, giver du den naturligvis lige et skud fløde, men det behøvede min mormors sovs nu aldrig

(OBS er du tidspresset kan du skrue op på 140 grader og anden er færdig når den rammer kernetemperatur på 75 grader)
Efter et par timers tid hælder du 1 L vand i bradepanden til sovsen!
Bemærk: Brug varmluft hvis du har flere ænder – ellers almindelig ovn.
Glem ikke hygge, tag et par glas vin imens du er i køkkenet!!


Se filmen længe nede hvordan du skære den ud.
Opvarmning af anden d. 24/12.
Anden er nu parteret og ligger i et fad der kan komme i ovnen.
Ovnen varmes op til 220 grader. man kan evt. kombinere det med ovngrill…
Anden pensels med lidt ande fedt inden den kommer i ovnen..
Anden sættes i ovnen i 10 min ca, kødet skal blot lunes/varmes op.
Personligt steget jeg anden d. 23/12 og skære den ud den 24/12.
Så er det tid til risalamande!!!

til 8 personer ca.
2,5 dl grødris
2,5 dl vand.
Koges op.
Tilføres 1 L sødmælk
75 gram sukker
1 stang vanilje.
Så snart det koger, skru ned og lig låg på gryden.
Husk at røre løbene til grøden har en passende konsistens.

Drys den med lidt sukker på toppen så kommer der ikke en hinde på grøden.
Når grøden er kold piskes en 1/2 L fløde som vendes i den kolde grød. Samt hakket mandler.
Glædelig jul