Site Overlay

Juleand

Her kommer lige et par tips til din julemiddag.

Langtids stegt Juleanden, sauce og klassik ris alamande.

Ingredienser:

Til anden:
– 3,5 kg and (vælg en and af god kvalitet – det kan smages!)
– 2-3 æbler (fx fra haven)
– 2-3 rødløg
– 300 g svesker
– 5 kviste timian
– 3-4 skiver smør
– Salt

Til saucen:
– 1 stort løg, snittet
– 2 store gulerødder
– 5 laurbærblade
– 2 fed hvidløg
– 3 stængler bladselleri
– 1 tsk peberkorn
– 3 dl rødvin
– 1 liter vand
– Ribsgelé
– Citron
– Salt og peber
– En skvæt olie
– 1 stk. Oscar anden fond.

Til risalamande (8-10 personer):
– 2,5 dl grødris
– 2,5 dl vand
– 1 liter sødmælk
– 75 g sukker
– 1-2 vaniljestang (personligt er jeg vil med vanilje og giver den 2 :D)
– 100 g smuttede og hakkede mandler
– ½ liter fløde

Langtidsstegt and

Forbered anden:

– Tag indmaden ud, og skyl anden grundigt indvendigt og udvendigt.
– Skær vinger, hals og gump af – gem disse dele til saucen.
(se billeder længere nede)

Klargør fyldet:

– Skær æbler og rødløg i både. Hvis du vil servere fyldet, kan du skrælle æblerne og fjerne kernehuset.
– Bland æbler, rødløg, svesker og timian til fyld.
(se billeder længere nede)

Fyld og salt anden:

– Drys rigeligt med salt indvendigt i anden, og fyld den med blandingen.
– Alt efter temperament kan man lukke åbningen med kødnåle eller køkkensnor, jeg gør det ikke 😉
– Gnid anden med salt på ydersiden og top med lidt smør.

Stegning:

– Læg anden på en rist over bradepande eller fadet med grøntsagsbunden.
– Forvarm ovnen til 130°C (alm. ovn) – (varmluft, hvis du tilbereder flere ænder).
– Steg anden i ca. 4 timer, og 30 min (75 min pr kg.), eller til kernetemperaturen er 70-75°C ved bryst og lår.
– Undervejs i stegningen kan du hælde noget af det smeltede andefedt/stegesky over stegen – det hjælper til at stegen ikke bliver tør, samt giver farve og et lækkert, sprødt skind.

Grøntsagsbund som skal bruges til sauce:

– Skær løg, gulerødder, hvidløg og bladselleri i grove stykker.
– Læg grøntsagerne i bradepanden sammen med andens indmad og afskårne dele (vinger, hals, gump).
– Tilsæt olie, rødvin, salt og peber.
– Efter 2 timer hældes 1 liter vand i bradepanden eller fadet.
– Når anden er færdig, sigtes indholdet fra bradepanden gennem en si ned i en gryde. Sørg for at skrabe alt godt ud af bradepanden.

Opbevaring og opvarmning:

– Steg anden d. 23/12, og lad den køle af, inden du skærer den ud. (se film ang. udskæringen længere nede)
– På selve dagen lægges det udskåret kødet i et ovnfast fad, pensles med andefedt og lunes i ovnen ved 220°C i ca. 10 minutter. Brug evt. grillfunktion de sidste par minutter.

Andesauce

Indkogning og smag:

– Kog væsken ind, til den har en passende konsistens (ca. 20-30 minutter).
– Skum fedtet fra undervejs.
– Smag saucen til med salt, peber, lidt citron og ribsgelé. Hvis ønsket, kan du jævne saucen.
– Og har du lidt fløde tager den ikke skade af dette 😉
– Skulle den mangle lidt ”kraft” så giv den et skivs Oscar anden fond.

Serveringstip

– Gør madlavningen hyggelig – nyd et glas vin imens! 🎄
– Servér anden med den lækre sauce og risalamande som en perfekt afslutning på middagen.

**Glædelig jul!** 🎅✨

Et stk and på 3,5 kg ca.
Vælg en der har haft et godt liv, dem der er billig er typisk dem med mest fedt på, det vil sige at der ikke er så meget kød når anden er færdig. Pris og kvalitet hænger generelt sammen. 🙂

Start med at tage indmaden ud, skyl og rens anden grundig.
Husk at gemme indmaden.

Nu skal anden klargøres.
Start med at fjerne vinger.
Husk at gemme dem.

Halsen fjernes.
Husk at gemme

Fjern gumpen mm.
Husk at gemme det.

Så er anden klargjort.

Æbler fra haven, løg og svesker til fyld

Klar til at fylde i anden. Hvis du ønsker at servere fyldet, skal du skrælle æblerne og fjerne kernehuset

Nu skal anden fyldes, men inden da salt den grundig indvendig.

wupti – mmmm.
Husk at give anden salt inden den skal i ovnen.
Her er en vejledning for udskæring af anden, når den er kølet af.
Personligt steget jeg anden d. 23/12 og skære den ud den 24/12.

Så er det tid til risalamande!!!

Ris a la mande
til 8 personer ca.

2,5 dl grødris
2,5 dl vand.

Koges op.
Tilføres 1 L sødmælk
75 gram sukker
1 stang vanilje.

Så snart det koger, skru ned og lig låg på gryden.
Husk at røre løbene til grøden har en passende konsistens.

Sæt nu grøden på køl.
Drys den med lidt sukker på toppen så kommer der ikke en hinde på grøden.

Når grøden er kold piskes en 1/2 L fløde som vendes i den kolde grød. Samt hakket mandler.

Glædelig jul